Warning: A non-numeric value encountered in /srv/users/serverpilot/apps/eaals/public/wp-content/themes/gonzo/single.php on line 52

Warning: A non-numeric value encountered in /srv/users/serverpilot/apps/eaals/public/wp-content/themes/gonzo/single.php on line 53

Warning: A non-numeric value encountered in /srv/users/serverpilot/apps/eaals/public/wp-content/themes/gonzo/single.php on line 54

Warning: A non-numeric value encountered in /srv/users/serverpilot/apps/eaals/public/wp-content/themes/gonzo/single.php on line 55

Warning: A non-numeric value encountered in /srv/users/serverpilot/apps/eaals/public/wp-content/themes/gonzo/single.php on line 56

Warning: A non-numeric value encountered in /srv/users/serverpilot/apps/eaals/public/wp-content/themes/gonzo/single.php on line 57

Warning: A non-numeric value encountered in /srv/users/serverpilot/apps/eaals/public/wp-content/themes/gonzo/single.php on line 58
ΓΕΝΙΚΑ no image

Published on 11 Οκτωβρίου, 2010 | by eaals

0

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΥΝΑ

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

          ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Πειραιάς, 10/4/2013

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΥΝΑ

Μετά την τελευταία ανάγνωση προ της εισαγωγής του κατατεθέντος σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» στην ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση, η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, μετά λόγου γνώσεως, αισθήματος ευθύνης, σεβασμού στην Ιστορία, και βαθειάς ανησυχίας για το μέλλον αυτού του τόπου παρατηρεί τα ακόλουθα:

α. Η ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας τον Ιούνιο του 2012 και η ενσωμάτωση σ’ αυτό του Λιμενικού Σώματος, υπήρξε ευκαιρία μοναδική για την ορθολογική οργάνωση, άρση των στρεβλώσεων και δυσλειτουργιών που ταλάνισαν ιδιαίτερα την τελευταία τριακονταετία το χώρο, καθώς και για τη θωράκιση του νέου Διοικητικού μηχανισμού από μελλοντικές ιδιοτελείς επιβουλές, επιβολή νοσηρών ιδεοληψιών και συντεχνιακών διεκδικήσεων.

β. Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να ομολογήσουμε ότι το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, πόρω απέχει από τις εύλογες προσδοκίες μας. Και το καταγγέλλουμε ως κατώτερο των περιστάσεων. Και τούτο όχι γιατί δεν ελήφθησαν υπ’ όψη οι επί μέρους παρατηρήσεις μας επί του αρχικά αναρτηθέντος στο διαδίκτυο σχεδίου, αλλά κυρίως για τους παρακάτω λόγους :

1. Το όλο κείμενο του σχεδίου νόμου, φλύαρο και μακροσκελές, δεν αγγίζει τις γνωστές παθογένειες του Διοικητικού μηχανισμού της ναυτιλίας, αυτές που κατάφεραν στο πρόσφατο παρελθόν να τον σύρουν στα όρια της διάλυσης, με όλες τις δυσμενείς για την Εθνική μας Οικονομία συνέπειες.

        Υπήρξε μοναδική ευκαιρία, λόγω οικονομικής δυσπραγίας του κρατικού προϋπολογισμού να οργανωθεί ένα ευέλικτο, ομοιογενές και αποτελεσματικό σχήμα, με ρόλους διακριτούς για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος σε τομείς Διοίκησης Εμπορικού Ναυτικού και Λιμενικής Αστυνομίας και τους Πολιτικούς Υπαλλήλους σε θέσεις αποκλειστικά νησιωτικής πολιτικής.

Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνετο η πλήρης εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού της επιστημοσύνης και της τεχνογνωσίας των στελεχών του Λ.Σ. αλλά θα εδίδετο και η ευκαιρία σε σημαντικό αριθμό πολιτικών Υπαλλήλων να μεταταχθούν σε άλλους δημόσιους παραγωγικούς φορείς.

2.     Αντ’ αυτού, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαραωνικό, πολυδάπανο Οργανισμό, ο οποίος προβλέπει σύσταση νοεφανών Γενικών Γραμματειών, Νομικών προσώπων, Ανεξάρτητων Αρχών, νέων Υπηρεσιών, Διευθύνσεων και Γραφείων, καθώς και επάλληλων Υπηρεσιών Ελέγχων και Επιθεωρήσεων.

3.     Με την διάρθρωση αυτή, θεωρούμε πρόδηλη την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, την διάχυση και άμβλυνση των ευθυνών και το δισταγμό στην ανάληψη πρωτοβουλιών των οικείων προϊσταμένων.

        Είναι ως εκ τούτου προφανής η επίταση της γραφειοκρατίας η οποία ταλανίζει τον πολίτη, καθιστά δύσπιστο και διστακτικό τον υποψήφιο επενδυτή και απομυζά πολύτιμους πόρους από τον δεινώς χειμαζόμενο δημόσιο προϋπολογισμό. Έτσι τα κατά καιρούς εξαγγελλόμενα περί πάταξης της γραφειοκρατίας καταλήγουν σε λόγο κενό περιεχομένου.

4.     Το Λιμενικό Σώμα δεν απαλλάσσεται από τις στρεβλώσεις και τις εμβληματικές δομές που υπέστη πρόσφατα, η διατήρηση των οποίων πιθανώς να αλλοιώσουν στο μέλλον αυτή την ίδια τη φύση του ως κατ’ αρχήν φορέα διοίκησης της  Ναυτιλίας.

        Παρά τη δειλή, διακήρυξη στο άρθρο 4 ότι «το Λιμενικό Σώμα είναι ένοπλο Σώμα στρατιωτικώς συντεταγμένο, το προσωπικό του οποίου έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού ….» δεν αποσαφηνίζεται ρητώς ότι στο προσωπικό εφαρμόζονται οι διατάξεις αποκλειστικά του Π.Ν. και όχι συλήβδην διατάξεις που αφορούν τα λοιπά ένοπλα Σώματα.

Το Λιμενικό Σώμα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να απαλλαγεί από κάθε δάνεια δομή, στην Ιστορία του και την παράδοσή του, τόσο στις Κεντρικές Υπηρεσίες του, όσο και κυρίως στις περιφερειακές, όπου παρατηρείται πλατειασμός Υπηρεσιών, και σπατάλη και γραφειοκρατική διάταξη δυνάμεων και υλικών πόρων. Καταστάσεις τις οποίες επέβαλαν υστερόβουλοι και ιδιοτελείς ευκαιριακοί παράγοντες σε εποχές ευμάρειας δεν αντέχονται στον καιρό της καθημερινής περικοπής μισθών και συντάξεων.

Τέλος θα πρέπει να απαλλαγεί πάραυτα και οριστικά από το αφελές παρωνύμιο «Ελληνική Ακτοφυλακή»  το οποίο τίποτα δεν υποδηλώνει, παρά  την ματαιοδοξία του εμπνευστού του.

2. Η ένωση Απόστρατων Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, εκφράζει τη λύπη της για την απώλεια της σπάνιας ίσως μοναδικής ευκαιρίας, να αποκτήσει, ξανά επί τέλους η Ελληνική Πολιτεία Διοικητικό Φορέα, άξιο να διοικήσει την μεγαλύτερη  Ναυτιλία του κόσμου, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Είναι γνωστό πλέον ότι οι πρόσοδοι του Ελληνικού κράτους από τη ναυτιλία είναι ευθέως ανάλογοι των Υπηρεσιών που προσφέρει το Υπουργείο Ναυτιλίας στο Ελληνικό πλοίο, στον Έλληνα Εφοπλιστή και στον Έλληνα ναυτικό.

&

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο   ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   

ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΣ   Λ.Σ. (Ε.Α.) Γ. ΚΑΛΑΡΩΝΗΣ

ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΣ   Λ.Σ. (Ε.Α.) Π. ΚΑΛΟΓΕΙΤΩΝ

beste online casino


About the AuthorΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑